På Minnesdagen av Förintelsen; ”Förlåt oss” för vad som inte gjorts tidigare.

Av | mars 27, 2023

Vi som är från Lindesberg har en särskild skyldighet att uppmärksamma förintelsen, med tanke på den historia vår stad bär på.

I fredags uppmärksammades Förintelsens minnesdag i Lindesberg med ”Musik för livet” i Lindeskolans aula – en minnesstund med musik av Janne Schaffer och Jonas Gideon.

Bertil Oppenheimers berättelse om sina föräldrar och den svenska flyktingpolitiken med ”den svenska tystnadskulturens tiger” gav oss en stark påminnelse om ett av de värsta brotten man kan göra; nämligen att hålla tyst om något som behöver lyftas fram.

På bilden nedan syns Adolf Hitler tillsammans med Lindesbergaren, Gustaf Ekström. Under kriget tjänstgjorde Ekström först i SS divisionen Viking, men blev därefter befordrad och tjänstgjorde vid SS Haupt Abt, SS operativa högkvarter i Berlin. Det är härifrån utrotningen av bl.a. den judiska befolkningen administrerades. Vid krigets slut blev – ironiskt nog- Ekström evakuerad av Folke Bernadottes vita bussar. Väl hemkommen till Sverige flyttande han hem till mamma i Lindesberg. Polisen förhörde honom om vad han gjort under kriget, men beslutar att göra ingenting och kanske än värre, ingen i Lindesberg gjorde eller sade något.

Finns det mer att lyfta fram och be om förlåtelse för i Lindesberg?

Boken om Gustaf Ekström ”Utan ånger” finns att köpa: https://www.bokus.com/bok/9789188441041/utan-anger-gustaf-ekstrom-ss-veteranen-som-grundade-sverigedemokraterna/?utm_source=Criteo&utm_medium=CPC&utm_campaign=Criteo_active&utm_term=1535007263