VIKTIGA FRÅGOR om samarbete och bidrag i Sverige

Av | juli 12, 2023

Organisationen Amanah började som ett partnerskap baserat på en personlig relation och dialog mellan imam Salahuddin Barakat och rabbin Moshe David Hacohen. De var då båda representanter för sina respektive församlingar i Malmö. Rabbin Moshe David Hacohen har nu lämnat sin anställning hos Judiska församlingen i Malmö. Amanah har nyligen beviljats 12,5 miljoner av Allmänna arvsfonden för att motverka antisemitism och islamofobi. De har också fått 900 000 kronor av Malmö stad.

Salahuddin Barakat är en svensk imam och sunnimuslimsk teolog och rättslärd. Han driver Amanah, som enligt hans påstående arbetar för att motverka antisemitism och islamofobi. Salahuddin Barakat driver även Islamakademin som grundades 2013 och nu delvis finansieras av Malmö stad.

2016 fick Islamakademin ett bidrag på 15 miljoner för projektet Våra liv med syfte att förebygga radikalisering. Projektet lades ned efter ett år utan att de hade lyckats få tag på en enda radikaliserad muslim – eller presentera vad pengarna hade gått till.

2017 fick Islamakademin 12.5 miljoner kronor av Allmänna arvsfonden för ett nytt projekt.

2021 fick Amanah ytterligare 12.5 miljoner av Allmänna arvsfonden.

Fråga 1: Vad betyder ett fortsätt judiskt samarbete inom Amanah egentligen, och vem är ansvarig då rabbin Moshe David Hacohen nu bor i Israel?

Fråga 2: Hur kan Allmänna arvsfonden fortsätta att dela ut miljoner till en organisation som inte behöver presentera vad pengarna hade gått till?